گیاه گزنه که با نام علمی اورتیکا دیوئیکا (Urtica dioica) شناخته میشود، یکی از ۶ زیرگونهی خانوادهی اورتیکا (Urtica) است. پراکندگی گزنه در بعضی مناطق مثل آفریقا، اروپا، آسیا و شمال آمریکا بسیار زیاد است. برگها و ریشهی گیاه گزنه خواص دارویی متفاوتی دارند. ریشهی گزنه را میتوان بهصورت قرص، چای، شربت، عصاره و کپسول استفاده کرد.
در بعضی فرهنگها، از گزنه در پخت سوپ یا تهیهی پنیر استفاده میکنند تا وعدههای غذایی سالمتری داشته باشند. برگ گزنه معمولا بهعنوان چای دم میشود که بسیاری از مواد مفید ضروری را در خود جای داده است. از عصارهی روغن این گیاه میتوان برای درمانهای موضعی استفاده کرد. اما از آنجا که روغن گزنه بسیار قوی است، آن را با روغنهای حاملی (carrier oils) مانند روغن بادام شیرین، روغن زیتونو امثال آن ترکیب کنید تا رقیق شود.
طول این گیاه نسبتا کوتاه است و ارتفاع آن بهندرت از ۱ متر و ۵۰ سانتیمتر بیشتر میشود. برگ و ساقهی گزنه در بعضی از زیرگونهها کرکهای بلندی دارند که درصورتی که آن را لمس کنید مجموعهای از مواد شیمیایی شامل هیستامین، فورمیکاسید، سروتونین و استیلکولین را به بدنتان منتقل میکنند. این مواد موجب تحریک و ایجاد حس ناراحتی در پوست میشوند، به همین دلیل این گونه بهعنوان علف سوزشآور یا گزنهی سوزشآور هم معروف است.
بااینحال اگر ساقه یا برگهای این گیاه را بجوشانید یا عصارهی آن را استخراج کنید، مواد گزندهی آن از بین میروند و میتوانید از مزایای واقعی آن بهرهمند شوید.
شاید افرادی که برگهای تند و گزندهی این گیاه گلدار علفی را برداشت میکنند اذیت شوند، اما برای هزاران نفری که در سراسر دنیا از گزنه برای درمان انواع بیماریها استفاده میکنند، بسیار پُرفایده است.
حتی شما میتوانید از برگ گیاه گزنه در انواع دستورهای آشپزی استفاده کنید یا برگهای آن را مانند اسفناج و جعفری بجوشانید و مصرف کنید.
.#غذا #دارو #طب #فواید #خواص #عسل #سوپر #مارکت #خوراک #فود #رستوران # درمان #رژیم #ورزش #سلامتی